Yrittäjä, yksinyrittäjä, elinkeinonharjoittaja, toiminimiyrittäjä, kevytyrittäjä… siis mitä? Termien kanssa voi mennä sormi suuhun. Mikä sitten olisi paras yrittämisen muoto? Voitko ryhtyä kevytyrittäjänä elinkeinonharjoittajaksi? Katsotaanpa läpi mahdollisuudet!
Mitä tarkoittaa, että olet elinkeinonharjoittaja?
Elinkeinonharjoittaja on yrittäjä, joka harjoittaa liiketoimintaa itsenäisesti omissa nimissään. Tämä yrittämisen muoto sopii parhaiten silloin, kun haluat työllistää vain itsesi ja toimintasi on melko pienimuotoista. Usein elinkeinonharjoittaja onkin yksinyrittäjä.
Elinkeinonharjoittajalla voi olla toiminimi – mutta ei välttämättä
Onko elinkeinonharjoittaja sama asia kuin toiminimiyrittäjä? Useimmiten vastaus on kyllä. Kansan suussa toiminimi ja yksityinen elinkeinonharjoittaja ovat muovautuneet samaksi asiaksi, ja sitä ne melkein ovatkin. Virallisesti toimimini tarkoittaa kaupparekisteriin rekisteröityä yrityksen nimeä.
Mutta tiedätkö mitä? Et välttämättä tarvitse elinkeinon harjoittamiseen toiminimeä. Voit perustaa toiminimen, jos haluat, mutta se ei ole välttämätöntä. Truster kevytyrittäjän laskutuspalvelun avulla ihan kuka tahansa voi olla elinkeinonharjoittaja ilman y-tunnusta ja rekisteröintirumbaa.
Pitäisikö perustaa toiminimi?
Mitä siis kannattaisi tehdä? Katsotaanpa hyviä ja huonoja puolia.
Jos haluat ryhtyä yrittäjäksi, helpoin ja kevyin tapa on perustaa toiminimi ja ryhtyä elinkeinonharjoittajaksi. Myös toiminimen verotus on melko suoraviivaista, koska kaikki toiminimen tulot ovat sinun henkilökohtaisia tulojasi. Toki verot pitää muistaa maksaa oma-aloitteisesti etukäteen ennakkoveroina.
Yrittäjänä sinulla on enemmän vastuuta – sekä rahasta että asioiden hoitamisesta. Jotta pääset alkuun, toiminimen perustaminen maksaa 70 euroa. Yrittäjällä on myös yleensä tietty määrä pakollisia juoksevia kuluja, kuten kirjanpito ja erilaiset vakuutukset. Vastaat henkilökohtaisesti kaikista toiminimesi laskuista ja muista velvoitteista. Paperien pyörittely voi turhauttaa, jos töitä on vain silloin tällöin.
Helposti kevytyrittäjänä elinkeinonharjoittajaksi
Jos yrittäjyys kiinnostaa, mutta vielä epäröit, kokeile Truster kevytyrittäjyyttä. Voit skipata paperisodan ja keskittyä vain siihen, mitä oikeasti haluat tehdä.
Saat helposti selville, onko sinulle tarjolla riittävästi töitä tai onko esimerkiksi jollekin liikeidealle kysyntää. Jos haluat, voit jatkaa vaivattomasti kevytyrittäjänä, tai ryhtyä myöhemmin yrittäjäksi, kun tiedät, että siipesi kantavat.
Jos päätät kokeilla Truster kevytyrittäjän laskutuspalvelua, me hoidamme työnantajakustannukset ja muut velvoitteet puolestasi. Aloita kevyesti ilman kuukausimaksua ja kokeile pelkällä palvelumaksulla, joka tarkoittaa siis sitä, että palkastasi jää meille 3,99 % palkkio. Sinun maksettavaksesi ei tule muita kuluja, etkä joudu täyttelemään perustamislomakkeita. Saat vain helposti palkan työkeikasta suoraan tilillesi. Nerokasta, eikö?
Sopisiko kevytyrittäjyys minulle?
Jos teet keikkaluontoista työtä, työskentelet harvakseltaan esimerkiksi opintojen ohessa tai haluat tehdä keikkaa päätyön ohessa, kevytyrittäjyys sopii sinulle erinomaisesti. Jos tulosi kasvavat kohisten, silloin täysimittainen yrittäjyys voi olla harkitsemisen arvoinen peliliike.
Kevytyrittäjien joukossa on paljon erilaisten palvelujen tuottajia, rakennus-, kuljetus- ja siivousalan ammattilaisia sekä luovan ja digitaalisen alan freelancereja. Monella alalla ei niinkään sovita työsopimuksia vaan yksittäisiä projekteja. Toimeksianto tai keikka pitäisi usein pystyä sopimaan nopeasti, mutta se voi livetä jollekin toiselle, jos sinulla ei ole mahdollisuutta laskuttaa tilaajaa. Tässä kohtaa tulemme avuksesi. Kokeile Truster laskutuspalvelua vaikka heti. Et sitoudu mihinkään!