Kesätyö hukassa, vinkkejä opiskelijoille töiden etsintään.
Kesätyöpaikkojen kysyntä on huimassa nousussa, ja niiden hakeminen vaatii valppautta jo alkuvuodesta lähtien. Kilpailu on erityisen kovaa, ja välillä nuorten on pettymyksekseen huomattava, että haluamansa kesätyöpaikat ovat jo varattuja. Tämä voi jättää heidät ilman kesätyötä ja mahdollisuutta ansaita rahaa.
Opiskelijoiden ja nuorten kesätyösuunnitelmat eivät kuitenkaan saisi kaatua tähän ja onneksi kesätöiden tekemiseen on tarjolla muitakin vaihtoehtoja, esim. kevytyrittäjyys.
Opiskelijoilla on monesti karttunut opintojen edetessä paljon osaamista omalta alalta, ja ajatus omasta tulevaisuudesta on alkanut kirkastumaan. Osa opiskelijoista on suunnitellut oman yrityksen perustamista ja työllistävänsä itsensä tulevaisuudessa yrittäjänä. Kevytyrittäjänä on helppoa, yksinkertaista ja kustannustehokasta kokeilla yrittäjänä toimimista ilman, että perustat omaa toiminimeä tai osakeyhtiötä ja huolehdit itse kaikista yritystoimintaan liittyvistä lakisääteisistä velvoitteista.
Kevytyrittäjyys tarkoittaa käytännössä sitä, että työllistät itsesi ja laskutat tekemästäsi työstä laskutuspalveluyrityksen kautta. Laskutuspalveluyrityksen kautta lähetät laskut tehdyistä töistä asiakkaillesi, palveluntarjoaja huolehtii lakisääteiset velvoitteet puolestasi (verojen, yel-vakuutuksen, jne. maksamisen) ja maksaa sinulle palkan, kun asiakkaasi ovat maksaneet lähetetyt laskut. Tämän lisäksi palveluntarjoaja huolehtii toiminnan kirjanpidosta. Sinun tehtäväksesi jää oman osaamisen ja palvelun markkinointi sekä hinnasta sopiminen asiakkaasi kanssa.
Moni ajattelee, että oman yrityksen perustaminen on aina kannattavin ja paras vaihtoehto kun suunnitelmissa on yrittäjyys ja oman osaamisen sekä palveluiden myynti. Joissain tilanteissa uuden ja kokemattoman yrittäjän on kuitenkin ehdottomasti kannattavampaa käynnistää toiminta kevytyrittäjänä kuin perustaa oma yritys liiketoimintaa varten.
Antti Kiisken tarina muutaman vuoden takaa on hyvä esimerkki tilanteesta.
"Kesällä 2019 saimme kaverini kanssa idean alkaa tekemään pihatöitä oman yrityksen alla. Kokemusta yrittäjyydestä meillä ei ollut lainkaan, joten tutustuimme ensisijaisesti kevytyrittäjäpalveluihin. Kävimme isojen kevytyrittäjäpalvelua tarjoavien toimijoiden seminaareissa, ja olimme innoissamme palvelusta, kunnes tutustuimme tarkemmin niiden hinnoitteluun. Iso prosenttiosuus omasta työstä palvelumaksuihin ei motivoinut.
Päätimme perustaa omat toiminimet, molemmille oman, mutta äkkiä meidät jyrättiin kaiken maailman yllättävillä kustannuksilla. Niinä iltoina, kun kymmenen tunnin pihatyösession jälkeen kotiin tullessa piti alkaa tekemään kirjanpitoa, mietin, että olisi sittenkin ollut järkevämpää käyttää laskutuspalveluyritystä asioiden hoitamisessa.
Jos meillä olisi ollut alusta asti käytössä Trusterin kaltainen palvelu, jota käyttämällä tietäisimme tasan tarkkaan kuinka paljon kuluja menee taloushommiin kuussa, olisimme säästyneet monelta stressatulta yöltä ja puskista tulevalta kirjanpitomaksulta."
Laskutuspalveluyrityksiä löytyy markkinoilta useita ja näiden vertaileminen on haastavaa. Palvelumaksut ovat tyypillisesti sidottu laskutettavaan summaan, osassa tapaturmavakuutus sisältyy hinnoitteluun, osassa ei ja jotkut palvelut toimivat mobiilissa, osa vain tietokoneissa ja osa molemmin tavoin.
"Moni uusi kevytyrittäjä valitsee meidän kiinteän hinnoittelupaketin, missä palvelumaksu on kiinteä 49 euroa kuukaudessa. Tässä vaihtoehdossa kulut eivät pääse yllättämään laskutuksen kasvaessa ja tämä vaihtoehto on kannattavampi heti kun kuukausilaskutus nousee yli 750 euron. Kiinteä palvelumaksu sisältää tapaturmavakuutuksen, oman verkkokaupan palveluiden ja osaamisen myymiseen sekä asiakaspalvelumme, joka on melkeinpä aina tavoitettavissa.
Neuvomme mielellämme meidän asiakkaitamme kaikissa palveluun liittyvissä asioissa, palvelupakettien valinnassa sekä verkkokaupan perustamisessa. Vaihtaminen eri palvelupakettien välillä on muuten meillä maksutonta eli toiminnan muuttuessa voi valita itselleen edullisemman vaihtoehdon", kertoo Truster Oy:n toimitusjohtaja Jasu Salonen.
Trusterin kevytyrittäjinä toimii tällä hetkellä monen eri alan toimijoita, esimerkiksi muusikoita, valokuvaajia, konsultteja, graafikoita, kääntäjiä, rakennusmiehiä, kotisiivoojia, vartioita, jne. ja ikähaitari palvelun käyttäjissä on opiskelijoista eläkeläisiin. Melkeinpä ainoastaan mielikuvitus on rajana, että mitä kaikkea työtä voi nykyään tehdä kevytyrittäjänä. Moni yritys ja yksityishenkilö sopii töiden tekemisestä mieluummin kevytyrittäjän kanssa kuin, että palkkaavat henkilön työsuhteeseen tekemään työn.
Kevytyrittäjyys ja itsensä työllistäminen kesätöihin on varmasti myös hyvä asia opiskelijan tulevaa urapolkua ajatellessa. Tulevan työnantajan silmissä, opiskelijan opintojen aikainen kesätyö kevytyrittäjänä, näyttää varmasti erittäin hyvältä ja vaikuttavalta verraten, että kyseisenä hetkenä ei ole ollut töissä, koska ei ole onnistunut nappaamaan itselleen kesätyötä. Se, että olet työllistänyt itsesi kevytyrittäjänä, kertoo asenteesta ja antaa erittäin selkeän kuvan motivaatiostasi töiden tekemiseen.
Me Trusterilla autamme mielellämme nuoria, opiskelijoita ja yleisesti kaikkia työllistymisessä sekä kevytyrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä. Voit huoletta soittaa meille kysyäksesi lisää kevytyrittäjyydestä. Toivotankin kovasti onnea kesätöiden etsintään ja tsemppiä itse työn tekemiseen tulevana kesänä.
Juho Kuutio, Trusterin liiketoimintajohtaja